Migrující ptáci jsou ti, kteří létají na jih s počátkem chladného počasí. Pro každý typ stěhovavého ptáka je potřeba migrace stanovena jeho vlastním způsobem. Pokud jeden pták již cítí potřebu cestovat a letí pryč, pak si druhý pomyslí: „Je kolem mě spousta jídla. Vypadá to, že můžu zůstat.“ Zde najdete obrázky a fotografie stěhovavých ptáků, jejich jména a popisy a mnoho dalšího. Tyto znalosti vám pomohou vzdělávat vaše děti! Můžete také použít k přípravě zprávy, domácích úkolů nebo jednoduše k rozvoji své erudice. Zjistíte, kde žijí stěhovaví ptáci, co rádi jedí, a také velikost těchto ptáků. O těchto okřídlených cestovatelích vám také poskytneme několik obecných informací.

Proč probíhá sezónní migrace ptáků?

Ptáci nemigrují, protože mrznou. Jsou teplé díky peří, ale musí něco jíst a udržovat metabolismus. Čas migrace ptáků určuje přítomnost potravy. Pokud zima slibuje, že bude teplá, pak může být u některých druhů ptáků dostačující pro zimování, takže některé druhy někdy zůstávají v obvyklém prostředí.

Které stěhovavé ptáky odlétají dříve, které migrují později?

  • Ptáci živící se hmyzem jako první odletěli. Jejich jídlo se v určitém okamžiku stává nedostatečným: hmyz se schovává a ptáci jdou na jih, aby se sami živili.
  • Pak půda zamrzne. Ti ptáci odlétají a jedí semena, zrna stromů a rostlin.
  • Největší trpělivost jsou velké vodní ptáci. Zůstanou na místě, dokud se rybníky nezachytí ledovou kůrou.

Fotografie, jména a popisy všech stěhovavých ptáků

Drozd cvrčala (Turdus iliacus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Drobný drozd je nejmenší z drozdů a nejběžnějším druhem v Rusku a zemích SNS. Ne příliš se bojí chladu: letí zima pozdě na zimu a vrací jednu z prvních. Raději hnízdí v řídkém březovém lese.

  • Rozměry: 22 cm na délku, hmotnost téměř nikdy nepřesahuje 60 gramů.
  • Místo výskytu: Eurasie, Himaláje. V zimě létá blíže k Africe.
  • Jídlo: hmyz, motýli, housenky. Neznepokojuje červy, které přináší svým kuřatům s celými svazky v hnízdě.

Břehule říční (Riparia riparia)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tito malí zástupci spolknuté rodiny milují letět rychle nad vodní hladinou a usadit se u vodních ploch. Sand Martin nemění své bytové návyky ani na teplé dovolené. Oblíbenými místy pro hnízda jsou strmé břehy řek s měkkou půdou, poblíž pískoviště, kdekoli mohou kopat jeskynní hnízdo u rybníka.

  • Velikosti: délka – 12-13 cm, rozpětí křídla – 25-28 cm, hmotnost 11-16 g.
  • Místo výskytu: celé území Eurasie i část Severní Ameriky. Migruje na jih, v závislosti na zóně původního stanoviště, blíže k nádrži.
  • Výživa: téměř jen hmyz. Rád loví přímo za letu, rychle chytil hmyz zobákem. Díky malé velikosti a velké letecké mobilitě je Sand Martin úspěšným lovcem.

Sluka lesní (Skolopax rusticola)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Pták je střední velikosti a patří do rodiny Sandpiper. Má přímý zobák a maskovací barvu v rezavých černých barvách. Zpěv tohoto ptáka je slyšet jen zřídka, pouze během páření. Má rád vlhké, bažinaté půdy, husté listnaté a smíšené lesy. Vždy vám nevadí pohybovat se a hledat místa s bohatším jídlem. Nacházejí se samostatně. Lesní štěnice euroasijská je často lovena.

  • Velikosti: délka – až 38 centimetrů, průměrně 33-35. Rozpětí křídel dosahuje 65 cm, hmotnost – 460 g. Zobák 7-9 centimetrů dlouhý.
  • Místo výskytu: lesy a lesostepy Eurasie. To je také nalezené na Kanárských ostrovech, Azory, Britské ostrovy a Japonsko.
  • Výživa: žížaly. Euroasijský Woodcock si vybírá místo pobytu na základě velikosti jejich populace. Může se také živit hmyzem a jejich larvami.

Krutihlav obecný (Junx torquilla)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Pták rodiny ďatelů dostal jméno pro svůj dlouhý krk, který je neustále v pohybu. Raději se usadí v dutinách opuštěných jinými datli a nestaví si vlastní bydlení. Může vyhnat menší ptáky z dutiny. Když je zaútočen její dům, euroasijský wryneck si prohrábne ocas, zavěsí křídla, syčí a krčí si krk jako had, čímž útočník uvede v omyl.

  • Velikosti: asi 17-20 cm dlouhé, rozpětí křídel 25-30 cm, hmotnost 32-48 g.
  • Stanoviště: v lesích Středomoří, Eurasie z Francie až do Japonska a na jih do Číny. Žije také blízko lidí, na náměstích a v parcích.
  • Jídlo: larvy mravenců a brouků, stejně jako tyto druhy hmyzu.

Slavík modráček (Luscinia svecica)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Malý pták rodiny Thrushova oddělení Passeriformes. Psi mají jasnou barvu na prsou a pod zobákem. Rád zpívají, ráno sedí na keřech a někdy dělají lety po zvláštní trajektorii.

  • Rozměry: asi 15 cm dlouhé. Samci váží od 15 do 23 g, ženy – od 13 do 21 g.
  • Stanoviště: břehy řek, potoků, roklí, jezer atd., Kde je vlhčí a hustší. Hnízdí přímo na zemi v houštinách trávy a keřů. Velká populace v Eurasii.
  • Jídlo: hmyz a jejich larvy. Na podzim přechází na bobulovou stravu.

Rehek zahradní (Phoenicurus phoenicurus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Malý pták rodiny flycatcherů. Často se vyskytuje v městských parcích v evropské části Ruska i ve východní Evropě. Když se podíváte na fotografii tohoto stěhovavého ptáka, snadno pochopíte, odkud pochází jeho název.

  • Velikost: přibližně 10-15 cm délky dospělého.
  • Místo výskytu: Evropa, evropská část Ruska, odlétá na zimu do Afriky.
  • Jídlo: Obvykle jí hmyz, ale pokud již není jídlo, může se změnit na bobule.

Kulík písečný (Charadrius hiaticula)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Společný kroužkovaný plover je malý stěhovavý pták, tmavě šedohnědý v horní části trupu a bílý dole. Název obdržel pro kruh kolem krku. Hnízdí v písku. Dům těchto ptáků obvykle vypadá jako díra v písku, někdy pokrytá kameny.

  • Rozměry: obvykle asi 20 cm dlouhé.
  • Stanoviště: písčitá, oblázková, bahenní pobřežní zóna. Eurasie, Severní Amerika. Létá do jižních částí pevniny, ale nejčastěji – do Afriky, aby čekala zimu.
  • Jídlo: hlavně červi a další bezobratlí, kteří se nacházejí ve vodách a na pobřeží osídlených nádrží.

Drozd brávník (Turdus viscivorus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento stěhovavý pták patří do rodiny kosů. Tito ptáci raději létají do jihozápadní oblasti Evropy. Hnízdo na hnízdě na stromech vysoko a hnízda uspořádá na větve větví. Mláďata se slibují za pár týdnů a po 3-4 dnech aktivního krmení už včerejší kuřata hledají vlastní jídlo.

  • Velikost: délka do 27 cm s hmotností 140 gramů.
  • Stanoviště: střední Evropa, světlé lesy. Často je vidět v parcích a náměstích měst.
  • Výživa: hlavně žížaly a plody jmelí – rostlina parazitující na stromech, čímž přispívá k jejímu rozšíření. Také, drozd drozd není averzní k jídlu bobule, škeble, hmyz, larvy.

Kos černý (Turdus merula)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Samci, velcí ptáci z rodiny kosů, jsou zcela černí s oranžovým zobákem a žlutým svatozářem kolem očí. Samice a nově vylíhnutí jedinci jsou hnědé barvy se světlými skvrnami na krku, prsou a břiše. Je to zpívající stěhovavý pták, který miluje posluchače potěšením složitými melodiemi za úsvitu a západu slunce. Zpěv je jako flétna.

  • Velikost: až 26 cm na délku. Hmotnost dospělého je od 80 do 125 gramů.
  • Místo výskytu: V Evropě a západní části Ruska, v jehličnatých a smíšených lesích s vlhkou půdou a podrostem, protože zde najdete červy. Miluje lesní rokle. Nevadí vám usadit se v opuštěných zahradách a parcích. Také žije v kavkazských horských lesích. Když podrost roste, letí na jih.
  • Jídlo: Je snazší vyjmenovat, co kos nejedí. Jedná se o všežravý pták, který může být krmen červy, brouky, hmyzem, larvami, semeny, plody a ovocem.

Drozd zpěvný (Turdus philomelos)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Písně tohoto stěhovavého ptáka drozdové rodiny jsou právem uznávány jako zvláště krásné, hladící ucho. Pěvec zpívá docela řadu písní poklidným způsobem. Mohou zpívat celý den! Drozd písně je nejaktivnější v ranních a večerních hodinách. Popularizaci jeho práce napomáhají jeho vystoupení v městských parcích. Ale zpěvák upřednostňuje okraje hustých lesů a radostí jako trvalé bydliště.

  • Velikost: průměrná délka od 21 do 25 cm, průměrná rozpětí křídla 35 cm, ale dosahuje 39. Váží 55–100 gramů.
  • Místo výskytu: jakýkoli druh lesa v Evropě, Malé Asii, Sibiři
  • Strava: bezobratlí (červi), na podzim jde o bobulovou stravu.

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Jezírka je známá svým krásným ranním zpěvem. Mají poměrně širokou hruď pro svou velikost, která drží hodně vzduchu pro nepřetržitý zpěv. Hnízdo eurasijských hnízd leží přímo na zemi a maskuje hnízdo v trávě. Loví také na zemi, nikdy chytí hmyz za chodu. V zimě neletí daleko od stanovišť, vrací se brzy.

  • Velikost: 11-20 cm na délku, tělesná hmotnost do 45 g.
  • Biotop: louky, stepi, pole, hory Eurasie, severní Afrika. Nenajdete ho v lese.
  • Výživa: semena rostlin, zvláště rád divoký druh proso. Jí chyby, pavouky, motýly a jejich larvy.

Ťuhýk obecný (Lanius collurio)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Je to malý masožravý pták z čeledi čtyřicátých řádů Passeriformes. Muži se od žen liší jasnější barvou, jak je vidět na fotografii. Nemá rád zpívat. Lety tohoto ptáka probíhají v noci. Lov, krčící se na větvi. Rád píchne trny stromů nebo ostnatého drátu.

  • Velikost: 16-18 cm délka těla, 28-31 cm rozpětí křídel, 28 g tělesné hmotnosti.
  • Kde bydlí: Téměř celá Evropa a západní Asie. Wintering letí v tropech Afriky.
  • Co jí: velký hmyz, menší ptáci, ještěrky, hraboše.

Červenka obecná (Erithacus rubecula)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Stěhovavý pták z rodiny flycatcherů. Tito ptáci jsou na vrcholu natřeni světle šedo-zelenou barvou. Hrudník a část hlavy mají jasně oranžovou barvu. Dlouho-legged pták, se vrátí k stanovišti po zimování mezi první. Ženy a muži zpívají, ale muži to dokážou lépe.

  • Velikost: délka těla může dosáhnout 16 cm, ale průměrná hodnota je asi 15 cm, průměrná hmotnost je 17-18 gramů.
  • Místo výskytu: Severozápadní Afrika, západní Eurasie. Milují husté a vlhké listnaté / smíšené lesy. Usadit se v parcích a zahradách.
  • Jídlo: červi, hlemýždi, hmyz. Mohou jíst bobule, když neexistuje žádný hlavní zdroj výživy. V zimě jedí v krmítkách měkká jídla.

Pěvuška modrá (Prunella modularis)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tohle je zpěvák, ne příliš velký. Odkazuje na samostatnou rodinu, ve které je nejběžnějším druhem. Od svých sousedů se liší tím, že hnízdí na pláni, nejen v horách. Koneckonců, je velmi pohyblivá a nepolapitelná, velmi rychle se pohybuje mezi keři.

  • Velikost: 13-14,5 centimetrů, hmotnost až 20 g.
  • Místo výskytu: Eurasie: kontinentální Evropa, Středozemní moře se nachází ve švýcarských Alpách, na Kavkazu, v Pyrenejích. Upřednostňuje mírné podnebí a lesy zarostlé keři, zejména blíže k vodě.
  • Jídlo: hmyz, červi, pavoukovci. Na podzim mění svoji stravu na rostlinná jídla: semena, bobule, ovoce. Ochotně se krmí z podavačů, pokud existují drobky nebo sádlo.

Pěnkava obecná (Fringila coelebs)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Je to jasný, krásný zpěvný pták podobný velikosti jako vrabec. V přirozeném prostředí žije v průměru 2 roky, ale když je člověk zkrocen, žije až 12 let. Muži a ženy se výrazně liší barvou, zejména na jaře. Na obrázku vpravo nahoře nahoře vidíte samce a samice tohoto ptáka.

  • Velikost: délka asi 14 cm. Rozpětí křídel od 24,5 do 28,5 centimetrů. Hmotnost od 15 do 40 gramů.
  • Stanoviště: ve všech typech lesů, jehličnatých i listnatých, včetně umělých. Preferuje ne příliš husté lesy s vysokými vzrostlými stromy a chladným podnebím. Často se usazuje u lidských domů v parcích, náměstích nebo dokonce u obytných budov. Jeden z nejčastějších ptáků v Rusku.
  • Výživa: semena, výhonky rostlin, škodlivý hmyz, červi.

Žluva hajní (Oriolus oriolus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Je to jediný druh čeledi Oriole a také běžný stěhovavý pták v Evropě a Asii. Milují korunu listnatých stromů, nemají sklon se shromažďovat ve velkých hejnech, častěji můžete vidět pár těchto ptáků. Nebojíme se dlouhých letů kvůli horku, migruje až do tropické Asie a Afriky jižně od Sahary. Zářivě černý a žlutý vzhled.

  • Velikost: 24-25 cm na délku, hmotnost se pohybuje od 50 do 90 gramů.
  • Místo výskytu: Eurasie, pokrývá téměř celé území Evropy a západní Asie. Rád se usazuje ve vysokých listnatých lesích, o nichž nelze říci husté stinné lesy, Taiga. Hnízda často u lidí, v parcích a náměstích.
  • Jídlo: hmyz ze stromů, housenky, velký a malý hmyz. Nevadí vám jíst v hnízdě menších ptáků. Může také jíst bobule, což dělá s radostí během doby zrání.

Rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Toto je stěhovavý pták řádu Passeriformes. Muži a ženy se neliší v barvě, mají nahoře černošedý vzor a světlé břicho se nažloutlým nádechem. Postaví hnízdo v malé výšce nad zemí, samci vylíhnou vajíčka na oplátku se samicí. Za méně než dva týdny jsou kuřata připravena na nezávislý život.

  • Velikost: průměrná délka – 13 cm, rozpětí křídla až 21 cm. Hmotnost do 15 gramů.
  • Místo výskytu: v houštiny rákosí a keřů poblíž řek, jezer a jiných nádrží v celé Evropě. S nástupem chladného počasí překonává v průměru 6 000 km, aby dosáhl subsaharské Afriky.
  • Strava: hmyz a bobule, stejně jako měkkýši.

Rákosník zpěvný (Acrocephalus palustris)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Podobně jako v předchozí rodině má pěnice Marsh podobné velikosti a také se neliší v barvě v závislosti na pohlaví. Vykazuje dobrou schopnost pohybovat se v houštinách keřů a rákosí, stejně jako napodobuje zpěv některých jiných ptáků. Devět let je podle standardů ptáka takové velikosti značná délka života!

  • Velikost: Délka 13 cm, rozpětí křídel dosahuje 21 cm, hmotnost 11 až 14 gramů.
  • Místo výskytu: Evropan v létě, preferuje zimu v Africe jižně od rovníku. Usazuje se v blízkosti nádrží v hustých houštinách.
  • Jídlo: pavouci, hmyz a jejich larvy, měkkýši.

Lyska černá (Fulica atra)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Lyska obecná, lyska obecná nebo australská lyska jsou migrující ptáci vodní ptáci. Charakteristickým rysem tohoto ptáka je bílý kožovitý porost přes zobák. Je třeba poznamenat, že u dospělých ptáků je bílá a v zajetí je červená. Skořápka je jasně červená. Zvíře se cítí skvěle ve vodě, kde tráví velkou část svého života.

  • Velikost: 36-38 cm na délku, rozpětí křídel 19,5-23,5 cm, hmotnost od 0,5 do 1 kg. Jednotlivci mohou získat až 1,5 kg
  • Kde bydlí: v nádržích s čerstvou i slanou vodou. Miluje tichá vodní místa, bez silných proudů. Hnízda se nacházejí v pobřežní vegetaci. Během zimy migrace nemění návyky, které se často vyskytují v mořských zátokách, jezerech, nádržích.
  • Co jí: z větší části rostlinné potraviny, vodní rostliny a jejich plody. Masožravá strava (hmyz) není více než 10% stravy. Může odebrat jídlo z labutí a kachen. Někdy se při hledání jídla ponoří do hloubky 1,5 m.

Káně lesní (Buteo buteo)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Jedná se o masožravého stěhovavého ptáka, který se vyskytuje téměř v celém Starém světě: jak v Africe během migrace, tak v Eurasii. Rádi se usazují v lesích, které se nacházejí v blízkosti louk nebo radostí, kde rádi loví. Útočí na kořist buď z neuspěchané vznášející se nad zemí, nebo z výšky. Během zimní migrace tvoří velká hejna. Králíci a gofové vyhýbají těmto hejnům.

  • Velikost: 51-57 cm dlouhá, rozpětí křídel 110-130 cm. Samice jsou obvykle větší než samci.
  • Místo výskytu: téměř v celé Evropě, v asijských lesích, v zimě migrují do Afriky, ale nikam nemohou létat.
  • Jídlo: Malí savci, jako jsou krysy, myši, gophers, malí ptáci, dokonce i králíci. Během hladu může jíst mršinu

Rybák obecný (Sterna hirundo)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento pták milující vodu se týká stěhovavých. Navenek je velmi podobný polárnímu, ale menší velikosti. Vynikající potápěči, najděte si jídlo ve vodě. Snadno rozpoznatelné zářivě oranžovým zobákem s černým hrotem, černým vrchem a jasnými ploutvemi.

  • Velikost: délka těla dospělého 31 až 35 cm, rozpětí křídel – 70 – 80 cm, hmotnost 97 až 175 gramů.
  • Místo výskytu: na pobřeží moří, oceánů, řek a dalších vnitrozemských vod v Evropě, Africe, Nové Guineji, Phillipinu, západní Jižní Americe.
  • Strava: malá ryba. Také vám nevadí jíst hmyz a měkkýše.

Holub doupňák (Columbia oenas)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento holub je velmi podobný šedému holubi, dobře známý obyvatelům města. Na rozdíl od něj však tento pták preferuje lesní životní styl před civilizací. Muži a ženy vypadají téměř stejně, ale muži jsou větší. Upřednostňuje ustálený způsob života, pokud hnízdí v teplé oblasti, ale na severu hnízda, tím je pravděpodobnější, že tento druh holuba bude létat pryč ze svého místa na zimu v teplých zemích.

  • Velikost: délka 32-34 cm, mužská hmotnost 303-365 gramů, ženská hmotnost 286-290 gramů, rozpětí křídel 63-70 cm
  • Biotop: listnaté, smíšené lesy a lesostepy Eurasie. Obvykle nehnízdí nad 500 metrů nad hladinou moře.
  • Výživa: semena rostlin a stromů, někdy hmyz, měkkýši.

Kukačka obecná (Cuculus canorus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Toto je známý druh stěhovavých ptáků řádu kukačky podle rozpoznatelného zpěvu samce ptáka. Zní už její hlas v hlavě? To znamená, že jste byli blízko lesa a slyšeli jste tento zpěv. Po většinu svého života mlčí, až na jaře začnou zpívat během páření. Podle pozorování ornitologů může kukačka v jednom přístupu vydat až 360 zvuků.

  • Velikost: délka kukačky může dosáhnout 34 cm, rozpětí křídla od 55 do 65 cm, hmotnost 80-190 gramů.
  • Místo výskytu: téměř všude, ve všech klimatických zónách a krajinách se můžete setkat s tímto ptákem. Raději tráví zimu v Africe a tropech v Asii.
  • Jídlo: hlavně hmyz a jejich larvy.

Lelek lesní (Caprimulgus europaeus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Toto je noční masožravý stěhovavý pták, velikost je o něco větší než drozd. Charakteristickým rysem je barva, která umožňuje ptákovi dobře maskovat pozadí stromové kůry nebo lesního steliva. Přimhouřila oči a ještě více se spojila s okolním světem. Nemají dlouhé nohy, nemohou chytit větve. Proto sedí podél větví a ne napříč.

  • Velikost: délka 24,5 – 28 cm, rozpětí křídel 52 – 59 cm, hmotnost samců 51 – 101 g a ženy 67 – 95 g.
  • Místo výskytu: Eurasie, severní Afrika, na otevřených plochách a vzácné lesy. Vyhýbá se hustému lesu. Má rád teplé nebo mírné klima.
  • Jídlo: hlavně noční hmyz, úlovky včel a vos, komáři.

Linduška lesní (Anthus trivialis)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento stěhovavý pták je menší než vrabec. Má šedohnědou barvu horní části s černohnědými skvrnami, hrudník a spodní část jsou světlejší, ale také tmavé skvrny. Čím mladší pták, tím výraznější jsou černé pruhy na vrcholu.

  • Velikost: délka těla dosahuje 16 cm.
  • Místo výskytu: v Evropě, severní a střední Asii.
  • Jídlo: hmyz a jejich larvy, pavouci. Na podzim začíná jíst semena rostlin.

Střízlík obecný (Troglodytes troglodytes)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Wren je malý stěhovavý pták rodiny Wrenů, jeho jediný zástupce. Malý kus peří se stálým ocasem, tento pták je velmi mobilní a hlasitý. Samci zpívají, létají na stromě nebo v jiné výšce a označují své území. Mají neobvyklé návyky hnízdění, vstup do jejich hnízda je umístěn na boku, takže vypadá jako jeskyně. Proto byl tomuto druhu dán název troglodyty.

  • Velikost: jeden z nejmenších ptáků v Evropě. Délka těla 9-10,5 cm, téměř 2krát méně než vrabec! Rozpětí křídel 15-17 cm, hmotnost 8-12 g.
  • Místo výskytu: Eurasie, Severní Afrika, Severní Amerika. Většinou usazený pták, jen severní obyvatelé migrují na jih v zimě. Milují husté a vlhké jehličnaté a tmavé smíšené lesy, hustě zarostlé podrosty.
  • Jídlo: bezobratlí, červi, brouci, kobylky, larvy, dřevěné vši atd. Někdy mohou lovit malé ryby ve vodě. Na podzim přecházejí na bobule.

Rákosník pokřovní (Acrocephalus dumetorum)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento pták se mírně liší od ostatních druhů svého řádu. Muž a žena vypadají téměř stejně. Hlavním rozdílem je zpěv ptáků, který si můžete poslechnout v níže uvedeném videu. Často napodobuje hlasy jiných druhů ptáků, ale většinou v noci.

  • Velikost: délka od 11 do 17 cm, délka křídla od 5,8 do 6,5 cm. Hmotnost od 9 do 15 gramů.
  • Místo výskytu: východně od jižního Finska a pobaltských států, jižně od krajního severního bodu Ukrajiny. Zima v Indii.
  • Strava: hmyz.

Chřástal polní (Crex crex)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Malý pták nemá rád létání, ale během zimního letu do teplejšího podnebí snadno překonává vzdálenosti tisíců kilometrů. Žije ve vysokých bylinách a odtud téměř nikdy nevyčnívá. Tajný pták, zpívá pouze během páření, zbytek času mlčí. Maso tohoto ptáka je oceňováno pro jeho dobrou chuť.

  • Velikost: trochu větší než drozd. Délka těla 27-30 cm, rozpětí křídla 46-53 cm, hmotnost 80-200 gramů.
  • Stanoviště: na loukách a stepích s vysokými bylinkami, ve vlhkých hubách, na polích. Zima v Africe.
  • Jídlo: všechno, ale hlavně červi, hmyz, chyby, hlemýždi. Méně často se živí malými myšmi a ještěrkami, rostlinnými semeny.

Moták pilich (Circus cyaneus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Středně velký masožravý stěhovavý pták patřící do rodiny jestřábů. Má velká křídla a ocas, což jim umožňuje lovit tiše a s dlouhým vznášením se nad zemí při nízké rychlosti. Samice jsou znatelně větší než samci.

  • Velikost: délka 46–47 cm, rozpětí křídla 97–118 cm. Hmotnost samic 390–600 g, samci 290–390 g.
  • Stanoviště: v otevřené krajině: pole, trávníky, stepi atd., Na severu – v tundře lesa.
  • Jídlo: hlavně hlodavci – křečci, myši, krysy, veverky, hraboše. Dokáže chytit králíky.

Vlaštovka obecná (Hirundo rustica)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Stěhovavý pták s dlouhým ocasem, který má vidlicovitou špičku. Jedná se o společenská zvířata, které se shromažďují ve velkých hejnech. Určitě mnozí viděli taková hejna na silových vodičích.

  • Velikost: délka těla od 14,6 do 19,9 cm, rozpětí křídla od 31,8 do 34,3 cm. Hmotnost od 17 do 20 gramů.
  • Místo výskytu: téměř všude kromě Antarktidy a Austrálie. Snadno se přizpůsobí životu, ať už je jídlo jakékoli.
  • Jídlo: hmyz chycený za chodu.

Jiřička obecná (Delichon urbica)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento stěhovavý pták z původně obyvatel skály, dokonale přizpůsobený životu v betonové džungli. To se liší od barvy vesnice, která je více černá a bílá, ale má namodralý odstín v horní části těla. Během letu klapá křídla velmi rychle: provádí průměrně 5,3 klapek za sekundu.

  • Velikost: délka těla od 12 do 17 cm, rozpětí křídla od 20 do 33 cm, hmotnost od 18 do 19 g.
  • Kde bydlí: často můžete vidět pod okapem obytných budov, výškových budov, na balkonech. V divočině se usazují na skalách, ale jsou tam stále méně a dávají přednost tomu, aby byli vedle člověka.
  • Co jí: hmyz chycený za letu.

Lejsek šedý (Muscicapa striata)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento nenápadný pták rodiny flycatcherů je o velikosti vrabce, má dlouhý ocas, šedé nebo šedohnědé peří, krátké nohy a zobák. Rozeznatelné vertikální přistání na větvi. Umí rozlišit svá vejce od vajec jiných ptáků, takže se nikdy nestane obětí podvodu kukačky a jiných ptáků.

  • Velikost: délka těla 15,5 cm, hmotnost 15 gramů.
  • Místo výskytu: téměř všude v Evropě a západní Asii. V zimě létá do Afriky a jihozápadní Asie.
  • Jídlo: hmyz lovený typickým chvějícím se ocasem a křídly, po kterém stoupá do vzduchu a snaží se hmyz chytit.

Lejsek černohlavý (Ficedula hypoleuca)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Zpívající stěhovavý pták. Muži a ženy se liší barvou: ženy jsou nenápadné, šedohnědé. Samci jsou více kontrastní, černá horní, bílá spodní. Oblíbená hnízdiště jsou v dutinách, štěrbinách, pod markýzami. Nestaví hnízda pod širým nebem. Samice a samci jsou spárováni, aby je chovali a starali se o ně. Oba rodiče krmí kuřata, dělají až 500 letů a vracejí se do hnízda.

  • Velikost: délka těla asi 16 cm, hmotnost 15-19 gramů.
  • Místo výskytu: v lesích Evropy, na kontinentu i na ostrovech, v západní Sibiři. S nástupem zimy letí do severní Afriky. Miluje listnaté lehké lesy nebo smíšené, řídké lesy.
  • Jídlo: larvy pila, mouchy, housenky, pavouci. Navíc mouchy tvoří více než 1/3 stravy flycatcherů. Na podzim jí také ovoce a ovoce.

Lejsek malý (Ficedula parva)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Další stěhovavý zástupce rodiny flycatcherů, menší než ostatní ve velikosti. Charakteristickým rysem mužů je oranžová struma, orámovaná šedým pruhem. Mladí samci po prvním potopení v životě vypadají jako ženy a teprve na druhé jaro se pro ženy přitahují.

  • Velikost: 12 cm na délku, váží 11 gramů.
  • Místo výskytu: všechny lesy Eurasie, od východní Evropy po západní svahy pohoří Ural. Preferuje jižní Asii pro zimování.
  • Jídlo: hmyz, pavouci, drobní měkkýši, na podzim se živí také bobulemi.

Strnad rákosní (Emberiza schoeniculus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Dospělí samci těchto ptáků se vyznačují černým peřím na hlavách. Pohybuje se po zemi skokem, ale raději se pohybuje vzduchem v nárazových hodech nahoru a dolů. Snadno uchopí a drží nohy i na velmi tenkých stoncích.

  • Velikost: délka těla až 16 cm, rozpětí křídel dosahuje 23 cm.
  • Místo výskytu: v pobřežních houštinách rákosí, keřů poblíž jezer, řek, bažin a jiných nádrží. Evropa a západní Asie, s výjimkou vysočiny.
  • Jídlo: v hlavní době se živí semeny, ale během období rozmnožování přechází na hmyz, šneky, červy.

Budníček větší (Philloscopus trochilus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Stěhovavý pták zpívajícího řádu Passeriformes. Navenek obtížné odlišit se od Philloscopus trochiloides (níže), hlavní rozdíl spočívá ve zpěvu. Samci tohoto druhu se neliší od samic. Podle studií ornitologů jde o nejpočetnější druh ptáků migrujících z Evropy do Afriky: každý rok tuto cestu uskuteční přibližně 300 milionů ptáků.

  • Velikost: délka těla od 11 do 13 cm, rozpětí křídla od 17 do 22 cm. Hmotnost – od 8 do 11 gramů.
  • Místo výskytu: téměř celá Evropa, v zimě letí jižně od Sahary. Upřednostňuje listnaté a smíšené vzácné lesy, keře, vlhké oblasti, zahrady a parky.
  • Jídlo: hmyz a jejich larvy, pavouci, hlemýždi, stejně jako bobule a ovoce.

Budníček zelený (Philloscopus trochiloides)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Výrazným rysem, který ovlivnil jméno tohoto druhu, je zelená barva peří na zádech, hlavě, křídlech a kohoutku, trochu na hrudi. Samice a muži se od sebe mírně liší. Hnízda jsou postavena v přírodních úkrytech – jeskyně, nory, prostor pod kameny, dutiny stromů ne příliš vysoko nad zemí.

  • Velikost: délka těla asi 10 cm, rozpětí křídel od 15 do 21 cm, hmotnost do 8 gramů.
  • Místo výskytu: hlavním stanovištěm zeleného pěnice je jižní a střední tajga, smíšené lesy, počínaje východem střední Evropy a končící Tichým oceánem.
  • Jídlo: malý hmyz, pavouci, měkkýši.

Budníček menší (Phylloscopus collybita)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Malý ptáček, dostal jméno pro svůj způsob zpěvu, ve kterém se hádají opakované zvuky „tien-cínu“. Liší se od jarní mušky zpíváním a tmavšími nohama. Další rozdíl je v tom, že tento pták někdy snižuje ocas.

  • Velikost: 10-12 cm na délku, muži váží 7-8 gramů, ženy váží 6-7 gramů.
  • Místo výskytu: v řídkých, vysokých lesích s podrostem, upřednostňuje listnatý a smíšený. Plemena v Eurasii, zimy na jihu kontinentu i v Africe.
  • Jídlo: podobně jako u jiných zástupců oddělení, jíst hmyz, housenky, hlemýždi, larvy, bobule a ovoce. Den jí asi 1/3 své váhy.

Budníček lesní (Philloscopus sibilatrix)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Horní část tohoto ptáka má zelený odstín a spodní část je bílá. Muži a ženy se neliší v barvě. Skrývají své hnízdo na zemi v hustých hubách keřů. Migrační návyky, směr a trvání letu jsou svou povahou vlastní.

  • Velikost: délka těla od 11 do 13 cm, rozpětí křídla 19-24 cm. Hmotnost je přibližně 8 až 13 gramů.
  • Stanoviště: v listnatých a smíšených lesích střední Evropy, bukové parky.
  • Jídlo: pavouci, hmyz a jejich larvy, drobní měkkýši, bobule.

Poštolka obecná (Falco tinnunculus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento masožravý pták se vyznačuje metodou lovu – ve vzduchu stoupá ve výšce 10–20 metrů nad zemí a hledá kořist. Má také hnědou barvu peří. Upřednostňuje migraci jeden po druhém. Často si vybere sousedství s osobou.

  • Velikost: samci mají délku až 34,5 cm, mají rozpětí křídla v průměru asi 75 cm s průměrnou hmotností 200 gramů. Samice jsou dlouhé 36 cm s rozpětím křídla až 76 cm a jsou těžší než samci v průměru o 20 g, ale hmotnost se liší v závislosti na ročním období. Především se hmotnost mění během období snášky vajec.
  • Místo výskytu: snadno se přizpůsobí různým podmínkám, které přispěly k jejich rozšíření v různých oblastech Země. Tito ptáci nemají rádi husté lesy a plně otevřené stepi.
  • Jídlo: drobní savci, ještěrky, velký hmyz.

Křepelka polní (Coturnix coturnix)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Křepelka je jediným stěhovavým ptákem z řádu kuřat. V minulosti byla křepelka často vysazována v klecích jako zpěvák a také organizovala boje proti křepelce. Nyní je to v minulosti, ale křepelčí vejce jsou stále ceněna pro své prospěšné vlastnosti. V zajetí se křepelka cítí skvěle.

  • Velikost: délka těla 16-20 cm, hmotnost 80-145 gramů.
  • Místo výskytu: v Evropě, Asii a západní Africe, v Rusku je distribuován na východ až k jezeru Bajkal v polích, rovinách, v horách.
  • Výživa: semena rostlin, klíčky, zřídka hmyz.

Drozd kvíčala (Turdus pilaris)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Fieldfare je druh drozdu početného v Evropě. Liší se od většiny drozdů společenským způsobem života. Polní sběr se shromažďuje v hejnech 60-80 ptáků, i když někteří stále preferují poustevnu. V zimě rádi jedí horský popel. Oni se brání před nepřáteli bombardováním je s jejich hovno. Lepí peří útočícího ptáka a riskuje se, že nebude schopen létat.

  • Velikost: 24-28 cm na délku, rozpětí křídel 39-42 cm.
  • Místo výskytu: prakticky po celé Evropě i na Sibiři.
  • Výživa: živočišná i rostlinná strava, miluje horský popel, rakytník a další lesní plody.

Slavík tmavý (Luscinia luscinia)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Toto je dobře známý zpívající stěhovavý pták, oslavovaný mnoha příběhy. Jeho píseň je opakující se sada trilků, kliknutí, píšťal. První slavíci vracející se z teplých zemí se objevují začátkem května.

  • Velikost: délka do 20 cm, samci váží 22,4-27,5 gramů, ženy 23,8-25,2 gramů.
  • Místo výskytu: tam, kde je vlhký, miluje lužní lesy, nížinné duby. Hnízda často v hustých hubách kalina, ptačí třešně poblíž řek a potoků, v hubách trávy. Pohoří je od západního Ruska po Yenisei a od severu – od jižní Taigy po polopouště Kazachstánu.
  • Výživa: různý hmyz, červi.

Pěnice slavíková (Sylvia borin)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Malý zpívající stěhovavý pták. Hnízdí nízko – obvykle na houštiny keřů nebo nízkých stromů. Stavba hnízda trvá v průměru 6–10 dní. Samci a samice se střídavě vylíhli a krmili se potravou. Délka života je až 14 let.

  • Velikost: délka těla 13-14,5 cm, hmotnost 16-22 gramů
  • Místo výskytu: lesní okraje, slučky a keře poblíž řek v Evropě, střední a jižní oblasti západní Sibiře.
  • Jídlo: hmyz a housenky, na podzim přechází na bobulovou stravu borůvek, bezinek, malin a dalších bobulí.

Pěnice hnědokřídlá (Sylvia communis)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Další malý pták rodiny Slavkov má šedou barvu. Je menší než vrabec. Často zpívá za letu, ne sedí na větvi. Liší se od ostatních druhů rodiny ve zvyku stavět hnízdo: u šedých pěvců se ukázalo být hlubší, se zvýšeným obsahem polních obilovin.

  • Velikost: 14-20 cm.
  • Kde žije: v Evropě, Malé Asii, západní Sibiři, zimy v severozápadní Africe, Izrael.
  • Co jí: hmyz a bobule.

Pěnice pokřovní (Sylvia curruca)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tento druh stěhovavých ptáků má zvláštní nahnědlou barvu. Po příchodu z teplých zemí samci okamžitě začnou zpívat a stavět několik rámečků hnízd. Po spárování je jedno z hnízd dokončeno společně.

  • Velikost: délka těla 11,5-13,5 cm, křídla – asi 6,5 cm, hmotnost 12-16 gramů.
  • Místo výskytu: téměř všude tam, kde jsou keře, živé ploty, a to i v lidských zahradách. Zima v Africe.
  • Jídlo: hmyz a jejich larvy, pavouci, měkkýši, bobule.

Pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Typický zpívající stěhovavý pták, ale s černým peřím na hlavě mužů. U žen je toto místo červenější. Je schopen zpívat od soumraku do úsvitu. Mláďata se pěstují v hnízdě postavených hnízdech umístěných v křovinách nebo nižších větvích stromů. Po stažení prvního potomka pro sezónu začnou stavět nové hnízdo pro druhého potomka.

  • Velikost: délka těla 13,5-15 cm, křídla 7-8 cm; hmotnost je 15-22 gramů.
  • Místo výskytu: prakticky po celé Evropě, dokonce i na západní Sibiři, s výjimkou Dálného severu. Hnízda i v severozápadní Africe. Oblíbenými stanovišti těchto ptáků jsou podrostové lesy, okraje lesů, mýtiny, houštiny podél břehů řeky, hory, městské zahrady a parky.
  • Jídlo: V létě se živí brouky, hmyzem, housenkami, motýly, mouchy atd. S dozráváním bobulí na konci léta a na podzim se strava výrazně mění směrem.

Rorýs obecný (Apus apus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Poměrně malý pták z rodiny Swifts, jeden z nejrychlejších ptáků během potápění: 111 kilometrů za hodinu! Ocas s výstřihem ve tvaru vidlice, podobný rybině. Samci se neliší od žen. Černý swift postupně ztrácí svou ideálně černou barvu pod vlivem slunečního světla.

  • Velikost: až 18 cm, rozpětí křídel dosahuje 40 cm.
  • Místo výskytu: v Evropě, severní a střední Asii. Raději tráví zimu v jižní Africe a letí tam po celém kontinentu. Staví hnízda jak v lesích, tak vedle lidí.
  • Jídlo: hmyz, který je chycen za letu.

Cvrčilka zelená (Locustella naevia)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Malý stěhovavý pták řádu Passeriformes. Dostali jméno pro svůj charakteristický zpěv. Zpívají i v srpnu až září, kdy už ostatní ptáci přestali dělat. Samice se neliší od samců v barvě. Raději se pohybuje po zemi, aniž by létal, ale během zimní migrace snadno překonává vzdálenosti.

  • Velikost: 12 až 14 cm a hmotnost 14 až 20 gramů
  • Místo výskytu: v Evropě. Zima v tématech Afriky. Tento pták se nachází na vlhkých loukách, bažinách, v blízkosti řek i na rovinách.
  • Jídlo: hmyz a jejich larvy, pavouci, měkkýši.

Cvrčilka říční (Locustella fluviatilis)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Monogamní zástupce Passeriformes. Hnízda na zemi. Samice se hlavně podílí na stavbě hnízda, ale oba rodiče mláďata líhnou. Zpívá na stromě. Častěji ji slyšíte brzy ráno nebo večer. Muž často zpívá v noci, zatímco žena staví hnízdo.

  • Velikost: délka od 14,5 do 16 cm.
  • Místo výskytu: od západní Sibiře k východu střední Evropy. Miluje podrost a bažinaté lesy, louky. Potřebuje pokrývku shora a prostor pro pohyb dolů.
  • Jídlo: hmyz a jejich larvy.

Konipas bílý (Motacilla alba)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Pták má dlouhý ocas, který se rád kroutí, třese, pro který dostal své jméno. Hnízdí v přírodních a umělých depresích.

  • Velikost: 16-19 cm, hmotnost 20-23 gramů.
  • Místo výskytu: v Evropě, Asii, severní Africe.
  • Výživa: hlavně hmyz, velmi zřídka – bobule a semena.

Volavka popelavá (Ardea cinerea)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Masožravý pták. Díky dlouhému krku, dlouhým nohám a zobáku je tento pták dokonale vhodný pro lov v mělké vodě. Velký pták, ale velikost samic je menší než samci. Už neexistují žádné vnější rozdíly mezi pohlavími. Obvykle žijí s příbuznými v kolonii až 20 hnízd, ale někdy jich je i více, až 1000 jedinců.

  • Velikost: velké rozdíly ve velikosti jednotlivců. Délka těla až 102 cm. Rozpětí křídel od 1,5 do 1,75 metrů, někdy až 1,95 metrů.
  • Místo výskytu: rozšířený v Eurasii poblíž vhodných nádrží, kde voda není pokryta ledem po dobu 5 měsíců ročně nebo více, kde je mělká voda a dostatek jídla.
  • Jídlo: hlavně ryby, ale také hlodavci a všechna zvířata, která mohou být spolknuta. Pokud se volavce něco nepodařilo strávit, pak to praští komprimovanými hrudkami.

Ostříž lesní (Falco subbuteo)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Poměrně malý pták rodiny Falcon, masožravec. Patří k ušlechtilým sokolovým, kteří byli v lovu používáni na rozdíl od nevhodných pro toto.

  • Velikost: Délka 28-36 cm, rozpětí křídel 69-84 cm, hmotnost 130-340 gramů.
  • Stanoviště: v lesních stepích a dobře osvětlených řídkých lesích. Upřednostňuje oblasti, kde se les střídá s otevřenými prostory.
  • Jídlo: malé ptáky ne větší než drozd a velký hmyz.

Hýl rudý (Carpodacus erythrinus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Jasný stěhovavý pták. Bude přesnější říci, že pouze muži jsou jasní. Samice mají méně chytlavou barvu. Létají na jih velmi brzy, již v polovině srpna. Tito ptáci položili cestu nejprve na Sibiř a teprve potom na jih.

  • Velikost: 16,5 cm, hmotnost v oblasti 20 gramů.
  • Stanoviště: v lesní zóně Eurasie létá do jižní části Asie na zimování.
  • Výživa: semena rostlin, bobule, někdy hmyz.

Čejka chocholatá (Vanellus vanellus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Lapwing je malý stěhovavý pták. Samci mají na hlavách výrazný opeřený hřeben a na bocích a nahoře zřetelně kovově zelený lesk peří. U žen je to také charakteristické, ale mnohem slabší vyjádření. Během migrace se hrnou do velkých hejn mnoha stovek ptáků. Hnízda jsou stavěna přímo na zemi a upozorňují na ně položením malé rostliny. Samci a samice se líhnou střídavě.

  • Velikost: asi 30 cm na délku.
  • Místo výskytu: od Atlantiku k Tichému oceánu poblíž rybníků.
  • Jídlo: chyby, larvy, červi.

Vodouš kropenatý (Tringa ochropus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Tito ptáci mají za soumraku aktivní životní styl, neustále otáčí ocasem. Rád sedí na stromech. Když hledají jídlo, můžete často slyšet jejich nutkání znít jako něco jako „doplnění“. Hnízdí na zemi, upřednostňuje hotové bydlení ostatních ptáků, například drozdů.

  • Velikost: 21-24 cm, hmotnost je od 50 do 80 gramů a rozpětí křídel od 41 do 46 cm.
  • Stanoviště: ve vlhkých řídkých lesích, v bažinách.
  • Jídlo: hmyz z vody, korýši a malé ryby.

Racek chechtavý (Larus ridibundus)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Dravý pták, jeden z nejčastějších druhů racků na planetě. Sociální zvířata se shromažďují ve velkých hejnech, ve kterých neustále a aktivně diskutují o něčem, aniž by přestali hlasovat. V závislosti na stanovišti to může být usazený pták nebo stěhovavý pták.

  • Velikost: Délka těla 35-39 cm, rozpětí křídla 86-99 cm, hmotnost 200-350 gramů.
  • Místo výskytu: na vodních útvarech významné části Eurasie, pobřeží Atlantského oceánu v Kanadě, se v Rusku často vyskytuje v blízkosti vodních útvarů.
  • Jídlo: červi, hmyz, včetně velkých, a jejich larvy, malé hlodavce a ryby. Pravidelné skládky a místa zpracování ryb, kde se živí odpadem.

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)

Fotografie všech stěhovavých ptáků s podrobným popisem

Toto je zpěvák, délka života je až 8 let. Samci se vyznačují tmavším a kontrastnějším vzhledem, zatímco ženy jsou více hnědé. Nejsou ve spěchu stavět hnízda, čekají na další růst louky blíže k červnu. Zpívá a loví, leze vysoké stonky keřů nebo bylin.

  • Velikost: 13-14 cm dlouhá, hmotnost 15-20 gramů.
  • Místo výskytu: napříč Evropou od dubna do září, poté letí do Afriky jižně od Sahary. Miluje travnaté louky, pastviny, bažiny, pustiny.
  • Jídlo: červi, hmyz a jejich larvy, pavouci, bobule.

ThyPix.com / Lifeo.ru ©